Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-06@02:42:52 GMT

آشنایی با بنای تاریخی چهار طاقی بازه‌هور

تاریخ انتشار: ۲۱ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۲۴۷۱۶۰

آشنایی با بنای تاریخی چهار طاقی بازه‌هور

همشهری آنلاین: ساختار این بنا به گونه‌ای است که به نظر می‌رسد بخشی باقیمانده از یک مجموعه وسیع معماری بوده است.

بنای بازه‌هور بر اساس اسناد تاریخی موجود و البته کاوش‌های باستان‌شناسی، قدیمی‌ترین چهارطاقی ایران است که در دوره پادشاهی پارتیان در محدوده خراسان بزرگ ساخته شده‌است.

چهارطاقی یا چارتاقی در معماری به کالبدی با زمینه چهارگوش و پوشش گنبدی، متشکل از چهار پایه و یک طاق گنبدی روی آن با چهار ورودی طاق‌دار گفته می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

چهارطاقی را چهاردر، چهارقاپو و چهاردروازه نیز نامیده‌اند. چهارطاق یک نقشه مربع دارد و عناصر اصلی تشکیل‌دهنده آن عبارتند از: یک جرز در هر یک از چهار گوشه نقشه، چهار قوس که چهار جرز را به هم متصل می‌کند، یک گنبد که به کمک یک گوشواره در بالای قوس‌ها ساخته می‌شود و یک درگاه که در هر یک از چهار ضلع بنا پس از خاتمه کار به وجود می‌آید.

این نوع بنا در گذشته کاربردهای گوناگونی داشته از جمله ساخت بناهای مذهبی.  

بازه‌هور، قدیمی‌ترین چهارطاقی ایران

باستان‌شناس معروف «آرتور پوپ» معتقد است این بنا قدیمی‌ترین گنبد ایجادشده روی پلان مربع در جهان است.

از نظر لغوی «بازه» در فارسی دری، قسمتی از دیواره کوه است که طلوع خورشید از میانه باز آن به شکل زیبایی دیده می‌شود. به لحاظ ویژگی‌های معماری این بنا نمایانگر بخشی از اجزا و عناصر معماری پارتی است که «آندره گدار» آن را به قرن سوم میلادی نسبت داده.

معماری این بنا به شکل چهار طاقی است که از چهار طرف باز و سقفی گنبدی بر فراز آن قرار گرفته است. فضای ورودی نیز سه درگاهی بلند و عریض دارد که احتمالاً در حکم تالار ورودی به فضاهای معماری طرفین به شمار می‌آید، اما ورودی اصلی بنا از ضلع غربی ایجاد شده و درگاهی‌های همسان در اطراف، حاکی از الحاقات پیرامون آن است.  

این بنا در واقع هسته مرکزی یک مجموعه معماری است و به فاصله نزدیکی از آن ویرانه‌های قلعه‌های تاریخی دختر و پسر مشاهده می‌شود.

 ثبت ملی، کشف ناشناخته‌ها

بنای سنگی بازه‌هور نخستین اثر ثبت ملی شده خراسان رضوی نیز هست. این اثر با شماره ۳۹ در تاریخ ۲۴ شهریور ۱۳۱۰شمسی، ثبت ملی شده‌است.

برخی‌ بر این اعتقاد هستند که این بنا یک سازه برای حفاظت و نگهبانی از راه بوده و برخی دیگر نیز معتقدند آتشکده‌ای باقی‌مانده از عصر ساسانی است.  

حفظ شاکله اصلی در طول تاریخ یکی از مهم‌ترین امتیازات این بنا محسوب می‌شود که دلیل آن زیرسازی و بسترسازی مناسب بنا قبل از ساخت به شیوه معماری ساسانیان است.

کد خبر 518665 برچسب‌ها مجله سفر به خراسان رضوی مجله آثار باستانی ایران

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: بازه هور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۲۴۷۱۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خشکسالی در 22 استان کشور! بارش‌ها 8.9 درصد کاهش یافت

از ابتدای سال آبی جاری تا ۱۳ اردیبهشت ماه بارندگی‌ها در کشور ۸.۹ درصد و میزان بارندگی‌ها در کشور در بازه زمانی ذکر شده ۱۸.۶ میلیمتر کاهش یافته است.

به گزارش مهر، بر اساس داده‌ها و اطلاعات بارش‌های سازمان هواشناسی کشور از ابتدای سال جاری آبی تا (۱۳ اردیبهشت ماه) بیشترین کاهش بارش با منفی ۴۳ درصد مربوط به استان قزوین است.

پس از قزوین، استان‌های سمنان و تهران به ترتیب به رشد منفی ۴۱.۳ و ۳۹.۸ درصد در رده‌های دوم و سوم کمترین بارش‌ها در بازه اشاره شده قرار دارند. میزان کاهش بارش در تهران ۹۳.۵ میلیمتر بوده؛ این در حالی است که با وجود بارش‌های قابل توجه طی روزهای اخیر در کشور، اما همچنان بارش‌ها در ۲۲ استان منفی است. بارش‌ها در استان‌های ایلام، خراسان جنوبی، خوزستان، سیستان و بلوچستان، کردستان، کرمانشاه، گلستان، همدان و یزد نسبت به دوره بلندمدت افزایش یافته است.

بیشترین بارش‌ها برای استان سیستان و بلوچستان با رشد ۵۴.۲ درصدی، یزد ۴۱.۵ درصد و خراسان جنوبی با ۱۹.۷ درصد ثبت شده است.

در مجموع از ابتدای سال آبی جاری تا (۱۳ اردیبهشت ماه) بارندگی در کشور ۸.۹ درصد و میزان بارندگی‌ها در کشور در بازه زمانی ذکر شده ۱۸.۶ میلیمتر کاهش یافته است.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • تخریب ۵۳ بنای غیرمجاز در استان قزوین
  • آشنایی با چهار نامزد انتخابات مجلس در حوزه انتخابیه قائمشهر، سوادکوه و جویبار
  • برخورد پژو با پایه شبکه برق در بم ۴ مصدوم و ۲ فوتی برجا گذاشت
  • آموزش صلح و صلح‌طلبی، سنگ بنای روابط انسانی
  • خشکسالی در 22 استان کشور! بارش‌ها 8.9 درصد کاهش یافت
  • مسجد کبود تبریز؛ معماری زیبا و تاریخی ایران
  • چهار حفار غیرمجاز اماکن تاریخی در تربت‌حیدریه دستگیر شدند
  • تصمیم عجیب خانواده مارادونا درباره جسد او
  • خانواده مارادونا به دنبال انتقال جسد او به بوئنوس آیرس
  • دستگیری چهار حفار غیرمجاز اماکن تاریخی در تربت‌حیدریه