Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل، دوره صفویه به واسطه خدمات ارزنده در وحدت و انسجام ملی و دینی، شکوفایی هنر و معماری و شکوفایی اقتصادی یکی از مهمترین دوره‌های تاریخی ایران است که به تعبیر کارشناسان نقطه عطفی در انسجام ملی و دینی کشور را محسوب می‌شود.

به همین منظور، درج ۴ مرداد به عنوان سالروز استقرار سلسله صفویه در تاریخ رسمی کشور یکی از مطالبات چندین ساله مردم اردبیل بود که در نهایت محقق شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یادگار صفویان محور بازدید گردشگران خارجی

اما مهمترین یادگار دوران صفویه در استان اردبیل در کنار پل‌ها، کاروان سرا‌ها و آثار تاریخی دیگر بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی است.

بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی تنها اثر ثبت جهانی استان اردبیل است که در سال ۱۳۸۹ توجه کارشناسان یونسکو را به خود جلب کرد و به عنوان اثر فاخر معماری و موثر در فرهنگ، تاریخ، سیاست و حتی اقتصاد اردبیل و منطقه آذربایجان به ثبت جهانی رسید.

این اثر فاخر که حاصل سده‌ها تلاش پادشاهان صفوی است، حول محور شخصیت جد سلاطین صفوی یعنی شیخ صفی الدین اردبیلی عارف نامدار قرن هشتم هجری قمری احداث شده است. فردی که اقتدار معنوی‌اش عامل پایه گذاری بنای تاریخی بود که از آن به عنوان یکی از آثار فاخر حکومت ۲۰۰ ساله صفویان در کشور یاد می‌شود.

اثری که بخش‌های مختلف آن هر یک حاصل تلاش و دسترنج ده‌ها هنرمند، صنعتگر و حتی اندیشمند است. در تاثیرات این بنای تاریخی همین نکته کافی است که بعد‌ها از دامن خاندان صفوی فردی به نام شاه اسماعیل برخاست و ایران گرفتار در حکومت‌های ملوک الطوایفی را زیر پرچم اسلام متحد ساخت.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل گفت: این بنای تاریخی محور بازدید گردشگران داخلی و خارجی به ویژه علویان از چهار سوی جهان است و امسال نیز با رشد قابل توجهی از بازدید‌ها مواجه شد.

به گفته نادر فلاحی این بنای تاریخی شاخص‌ترین یادگار صفویان است که معرفی، صیانت و مرمت بخش‌های مختلف آن به صورت مستمر در طول سال انجام می‌شود.

احیای دروازه تاریخی عالی قاپو

به سفارش شیخ زاهد گیلانی زاویه‌ای (مرکز آموزش دینی و محل پذیرایی مستمندان و درویشان) توسط شیخ صفی الدین اردبیلی مرید وی در اردبیل احداث می‌شود که مقدمه شکل گیری مجموعه جهانی شیخ صفی الدین اردبیلی است.

از همان زمان به گواه اسناد تاریخی، اردبیل وارد مرحله نوینی در پیشرفت‌های فرهنگی و اجتماعی شده و تفکر جدید به فراسوی مرز‌های فرهنگی ایران، قفقاز، آناتولی و شام نیز رسید و طرفداران بی‌شماری را پیرامون خود گرد آورد.

اولین و موثرترین تحولات ساختمانی در زمان حیات صدرالدین موسی فرزند شیخ صفی الدین اردبیلی پیرامون این بنا شکل گرفته است، و در طول حکومت شهریاران صفوی بخش‌های مختلفی به این بنا اضافه شده است.

با توسعه فعالیت طریقت صفوی و گسترش آن نوادگان شیخ صفی الدین اردبیلی به ویژه صدر الدین موسی اردبیلی و نوه او خواجه علی سیاهپوش، زاویه شیخ صفی الدین اردبیلی به محل امن و کانون اصلی نجات جان انسان‌ها تبدیل شد.

به عبارتی هسته اصلی بنیاد معماری مجموعه مذهبی شیخ صفی الدین از اوایل قرن هشت هجری با احداث زاویه و فضا‌های مسکونی توسط شیخ صفی الدین آغاز شد و در زمان حاکمان صفوی به هیبت یک مجموعه منسجم مذهبی و زیارتی مطرح گردید.

در طول حکومت شهریاران صفوی بخش‌های مختلفی از جمله فضا‌های آموزشی و تربیتی از جمله مسجد، مدرسه، دارالحدیث، دارالحفاظ، خانقاه یا خلوت سرا احداث شده است.

همچنین فضا‌های معیشتی از جمله آشپزخانه، نانوایی، خانه‌های متعلق به خاندان سلسله صفوی، آسیاب، مغازه ها، کاروان سرا و فضا‌های خدماتی شامل شربتخانه، شفاخانه، رختشویخانه، عصارخانه، حمام‌های وقفی چهارگانه بیش از چهار سده توانسته است کلیه نیاز‌های جسمانی و روحی مخاطبان و طالبان خویش را برآورده سازد.

از جمله بخش‌های مهم این بنای تاریخی دروازه عالی قاپو بود که در گذشته به صورت کامل تخریب شده و صرفا پی‌هایی از آن باقی مانده بود.

به گفته مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان به منظور احیای عقاید عرفانی شیخ صفی الدین اردبیلی و معرفی طریقت وی این دروازه در دو سال گذشته مجددا احیا و بر روی پی‌های تاریخی احداث شد.

وی افزود: این پروژه یکی از مهمترین پروژه‌های مرمت و بهسازی مجموعه جهانی شیخ صفی الدین اردبیلی است که می‌تواند گویای عقاید عرفانی شیخ صفی الدین باشد.

بهسازی صحن قزل باش‌ها با محوریت برنامه‌های فرهنگی

علاوه بر مرمت بخش‌های مختلف بنا که به صورت سالانه انجام می‌شود، به تعبیر فلاحی از جمله اقدامات صورت گرفت ساماندهی مسجد جنت سرا و همچنین ساماندهی صحن قزل باش‌ها است.

او تاکید کرد: این اقدامات به منظور توسعه برنامه‌های فرهنگی، راه اندازی پاتوق‌های فرهنگی و موزه‌هایی از اسناد مرتبط با دوره صفوی ساماندهی شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اظهار کرد:علاوه بر این با ساماندهی مدرسه پورسینا در مجاورت این بنای تاریخی می‌توان نسبت به اجرای رویداد‌های فرهنگی و برپایی گالری و موزه اقدام کرد.

فلاحی گفت: با ساماندهی موزه صنایع دستی در مجاورت این بنای تاریخی، موزه سپهرم نیز دایر شده و مجموع این اقدامات موجب برجسته سازی این بنای تاریخی به عنوان میراث وارسته معنوی کشور می‌شود.

او با اشاره به برگزاری برنامه‌های متنوع در هفته گرامیداشت استان اردبیل، افزود: مجموع اقدامات به انضمام ثبت این روز در تقویم رسمی کشور می‌تواند به تبیین جایگاه صفویه در تاریخ ایران و تاثیر عرفان شیخ صفی در فرهنگ و تاریخ این کشور منجر شود.

انتهای پیام/ح

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: شیخ صفی میراث فرهنگی دوره تاریخی تقویم ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۴۴۷۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ساخت فیلم تاریخی جدید در ایران

به گزارش صدای ایران از ایرنا از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدمهدی اسماعیلی بامداد چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ماه به منظور شرکت در ششمین مجمع جهانی گفت‌وگوی بین فرهنگی در باکو عازم آذربایجان شد و جمعه ۱۴ اردیبهشت ماه در آخرین روز از سفر خود از موزه تاریخ ادبیات شهر باکو بازدید کرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه این بازدید ضمن برشمردن شخصیت‌های مشترک فرهنگی دو کشور گفت: به مفاخر بزرگ به عنوان زمینه‌های همگرایی بین دو کشور نگاه می‌کنیم؛ اینها جزو میراث مشترک فرهنگی ما به‌شمار می‌روند، ما قرن‌ها کنار یکدیگر زیست کردیم، این ظرفیت‌ها باید باعث افزایش برادری‌ها و همگرایی‌ها باشد نه اینکه موجب واگرایی شود.

وی با بیان اینکه هر کس تلاش کند تا این بزرگان را دست مایه واگرایی قرار دهد حتما دچار اشتباه راهبردی و خطای محاسباتی شده است، افزود: به میراث مشترک فرهنگی با کشور‌های همسایه به عنوان میراث مشترک تاریخی نگاه می‌کنیم و به آنها می‌بالیم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: علاقه‌مند هستیم برای این مشاهیر فیلم‌های مشترک تولید کنیم؛ در ترکمنستان برای مختومقلی فراغی همین کار را می‌کنیم، در پاکستان نیز برای اقبال لاهوری کاری را در دست اقدام داریم؛ در سفر هفته گذشته به پاکستان برادران و خواهران پاکستانی به ویژه در شهر لاهور از این موضوع استقبال کردند.

اسماعیلی با بیان اینکه همه اشعار نظامی به زبان فارسی است و میراث مشترکی بین دو کشور به‌شمار می‌رود، افزود: امیدواریم ساخت مجموعه جدیدی را برای حکیم نظامی آغاز می‌کنیم؛ در همین راستا از همکارانم در وزارت فرهنگ جمهوری آذربایجان دعوت کردیم تا ما را در ساخت فیلم سینمایی در این باره کمک کنند.

موزه تاریخ ادبیات شهر باکو در قسمت قدیمی‌این شهر قرار دارد.

دیگر خبرها

  • تکذیب صدور مجوز ساخت و ساز در قلعه اولتان استان اردبیل
  • خبر صدور مجوز ساخت و ساز در قلعه اولتان کذب است
  • مرمت خانه‌های تاریخی اردبیل امسال تعیین تکلیف می‌شود
  • «باغ حاجی» از بیم تخریب تا امید آبادانی
  • ۹۴۰ اثر تاریخی زنجان در فهرست آثار ملی ثبت شده است
  • گریمور سینمای ایران در اردبیل تشییع شد
  • شیراز؛ اولین شهر ایرانی که صاحب یک روز در تقویم شد
  • ساخت فیلم تاریخی جدید در ایران
  • تجلیل سایت کمیته بین المللی پارالمپیک از ملی پوش اردبیلی گلبال
  • تعطیلی اماکن تاریخی در سالروز شهادت امام جعفر صادق (ع)