Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری قزوین گفت: حدود 130 سال گذشته بندرانزلی به‌عنوان گمرک تنها راه ارتباطی ایران با اروپا بوده و سرای سعدالسلطنه قزوین نقش بارانداز را داشته است که تا قبل از جنگ جهانی اول قلب تپنده اقتصادی این شهر محسوب می‌شد.

«آرش رشوند آوه» در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: محمدباقر خان سعدالسلطنه اصفهانی حاکم وقت شهر قزوین در اواخر دوران سلطنت ناصرالدین‌شاه قاجار (سال ۱۳۱۰ هجری قمری) با توجه به مراودات اقتصادی فراوان ایران با روسیه و ترکیه، دستور داد کاروانسرایی با حدود 230 حجره در شهر قزوین بنا کنند و لقب خویش را روی آن نهاد و چهارسوق کاروانسرای سعدالسلطنه با همت دو معمار اصفهانی و دو معمار قزوینی در سال ۱۳۱۲ هجری قمری به بهره‌برداری رسید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



وی ادامه داد: سرای تاریخی سعدالسلطنه حدود 3 هکتار وسعت دارد و در دل بافت تاریخی شهر قزوین قرارگرفته است.

مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری قزوین یادآور شد: آن دوران تنها راه ارتباطی ایران با اروپا بندرانزلی به‌عنوان گمرک بوده و به‌علت شرایط جوی خاص امکان دپوی مصالح در مدت‌زمان طولانی نبوده است از همین‌رو سرای سعدالسلطنه نقش بارانداز را داشته و بخشی از فضاها 24 ساعته مورداستفاده بوده است.

وی خاطرنشان کرد: این بنای تاریخی در 2 دوره دچار رکود می‌شود که یک دوره در زمان جنگ جهانی که روس‌ها قزوین را اشغال کرده بودند و دیگری درزمانی بود که فرودگاه مهرآباد ساخته شد.

رشوند آوه بابیان این‌که بعد از دوره قاجار و در دوران پهلوی مشاغل مختلفی در این بنای تاریخی مستقر بوده است، افزود: در فضای بهشتیان کارخانه آرد، بارفروشی و چوب‌فروشی بوده است، شبستان شترخان نیز محل استقرار روس‌ها بوده است در یک دهه نیز این شبستان مخزن خواربار و محل انباشت خوراک احشام و در یک برهه زمانی نیز انبار قند و شکر، در یک برهه اصطبل و در دوره‌ای نیز کارخانه خشکبار و آرد بوده است که در دهه 70 بخش عمده‌ای از آن از میان می‌رود که البته بخشی از آن مرمت شد.

وی با اشاره به این‌که حیاط سعدیه این بنای تاریخی چاپخانه بوده است، ادامه داد: در حیاط سعدالسلطنه تا زمان تملک مشاغلی مانند عمده‌فروشی، فرش‌فروشی، امانت‌فروشی برپا بوده است.

مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری قزوین تصریح کرد: اواخر دهه 1370 طرح کشوری پردیسان تصویب شد که بر این اساس برخی از بناهای تاریخی را شناسایی و مانند یک زنجیره وصل می‌کردند تا یک مسیر گردشگری، تاریخی و فرهنگی ایجاد کنند.

وی تصریح کرد: این طرح بناهایی که خارج محدوده شهرها داشتند را شامل می‌شد، اما سعدالسلطنه به‌علت ویژگی‌های کم‌نظیر از جمله این‌که بزرگ‌ترین کاروانسرای درون‌شهری ایران بود در این طرح قرار گرفت و میراث فرهنگی به نمایندگی از دولت این بنای تاریخی و سرقفلی‌ها را تملک کرد.

رشوند آوه بابیان این‌که در چند سال نخست مرمت‌های جزئی در این بنا صورت گرفت، خاطرنشان کرد: متأسفانه تا پیش از مرمت هر جا که تخریب می‌شد تیربست می‌زدند که بعد از آتش‌سوزی در راسته نجارها میراث فرهنگی عزم خود را برای مرمت جزم کرد.

وی افزود: سی‌ و یکم مرداد سال 86 تفاهم‌نامه‌ای میان سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری قزوین و صندوق احیا و بهره‌برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی کشور منعقد شد و بر اساس آن یک مشاور راهبردی جذب شد که مطالعات جامعی در محدوده بافت تاریخی و بازار صورت پذیرفت و منشور کاربری‌ها را پیشنهاد داد و طبق آن برای فضاهای مختلف کاربری تعریف شد.

مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری قزوین ادامه داد: در خرداد 87 نخستین مرمت در راسته وزیر انجام شد که بنا بود سوغات و صنایع‌دستی قزوین در این راسته عرضه شود.

وی گفت: بر اساس برنامه‌ریزی صورت گرفته مقرر شد تا پس از سرای وزیر، سراهای قیصریه، نگارالسلطنه، بهشتیان، سعدالسلطنه، سعدیه و قهرمانی مورد مرمت و بازسازی قرار گیرند.

رشوند آوه خاطرنشان کرد: 2 حمام قدیمی به نام‌های رضوی یا همان حمام شاه و حمام سعدیه که به ترتیب در ضلع جنوب غربی و حیاط سعدیه واقع‌ شده‌اند که پیشنهاد داده شد به حمام سنتی بری خانم‌ها و آقایان تبدیل شود و از همین‌رو به‌دنبال سرمایه‌گذار و بهره‌بردار هستیم.

وی خاطرنشان کرد: در منشور کاربری‌های این بنا، سرای بهشتیان برای رستوران سنتی در نظر گرفته شد که هم‌اکنون به بهره‌برداری رسیده است، برای شبستان شترخان نیز گالری موزه یا فروشگاه قرار بود راه‌اندازی شود که سرمایه‌گذار پذیرفته است که گالری موزه راه‌اندازی کند.

کاربری اقامتی مجموعه سعدالسلطنه در آستانه بهره‌برداری

مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری قزوین اظهار کرد: بر اساس منشور کاربری‌ها حیاط قهرمانی باید به مکان اقامتی تبدیل شود که برای تجهیز و بهره‌برداری به سرمایه‌گذار واگذارشده است که بر این اساس حدود 15 سوئیت قابل بهره‌برداری خواهد بود اما هم‌اکنون برای ورودی هتل مشکل وجود دارد.

وی یادآور شد: در سراهای قیصریه، سعدالسلطنه، وزیر و سعدیه بیشتر حجره‌های کوچک‌مقیاس برای صنایع‌دستی و سوغات در نظر گرفته شدند.
مرمت سعدالسلطنه تاکنون بالغ‌بر 25 میلیارد تومان هزینه در برداشته است

رشوند آوه افزود: برای مرمت و برگزاری رویدادهای مهم در سرای سعدالسلطنه بالغ‌بر 25 میلیارد تومان هزینه شد که بیشتر این مبلغ برای مرمت بوده است و تمام تلاش بر این بوده است تا این بنا به یک مقصد گردشگری تبدیل شود.

وی خاطرنشان کرد: درست است از حجره‌های موجود انتظار رویکرد اقتصادی می‌رود، اما هم‌اکنون این مجموعه بیشتر عملکرد فرهنگی-تاریخی دارد و این مهم صورت گرفته تا قزوین را به‌عنوان مقصد گردشگری معرفی کنیم.

مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری قزوین یادآور شد شد: بیشتر اجاره‌هایی که از حجره‌ها دریافت می‌شود هزینه‌های جاری این مجموعه را پوشش می‌دهد و به همین دلیل برای حمایت از هنرمندان مستقر در این حجره‌ها هیچ مبلغی با عنوان شارژ دریافت نمی‌شود.

شوند آوه اظهار امیدواری کرد کاربری‌های مکمل گردشگری ازجمله، خدماتی، پذیرایی و اقامتی را در این مجموعه اجرایی کنیم.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۶۳۶۵۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای همخوانی قرآن در بناهای تاریخی قزوین

به گزارش خبرنگار مهر، علیرضا خزائلی صبح یکشنبه در جمع خبرنگاران اظهار کرد: گروه همخوانی قرآن مدرسه علمیه دارالسلام به‌منظور انس بیشتر مخاطبان با آیات قرآن و آشنایی با مفاهیم بلند آن و ورود قرآن به عرصه‌های مختلف زندگی از سال ۱۳۹۶ فعالیت خود را به صورت رسمی آغاز کرده‌است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی قزوین افزود: این گروه ۲۲۰ نفره همگی از طلاب نوجوان و جوان هستند که فقط آیات کلام‌الله مجید را همخوانی می‌کنند.

او با اشاره به اجرای این گروه در بناهای تاریخی قزوین اظهار کرد: پیرو تاکید معاون محترم امور عمرانی استاندار و دفتر نماینده محترم ولی فقیه و امام جمعه قزوین، با مشارکت اداره کل اوقاف و امورخیریه استان برنامه ریزی و هماهنگی لازم برای حضور و اجرای این گروه در قزوین صورت گرفت.

خزائلی افزود: این گروه به مدت دو روز در قزوین اقامت داشتند و در تعدادی از بناهای تاریخی شهر قزوین شامل دولتخانه صفوی، آستان مقدس امامزاده‌حسین (ع) و گلزار شهدای قزوین، کاروانسرای سعدالسلطنه، مسجدالنبی (ع)، حسینیه امینی‌ها و مدرسه علمیه صالحیه برنامه خود را تولید و ضبط کردند.

او خاطرنشان کرد: این برنامه قبل از اذان مغرب از شبکه یک سیما پخش خواهد شد.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قزوین یادآور شد: تاکنون ۲۸ اثر فاخر تلویزیونی از این گروه تولید و در شبکه‌های مختلف سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش شده و مورد تقدیر مقام معظم رهبری مدظله‌العالی نیز قرار گرفته است.

کد خبر 6096830

دیگر خبرها

  • سرنوشت «تلخ» کارخانه‌ای که «موزه» نشد/«ریسباف» فقط «دست به دست» می‌شود!
  • بازپیرایی و مرمت محله تاریخی حسینیه اعظم سمنان
  • مرمت پل خاتون کرج آغاز شد
  • اجرای برنامه همخوانی قرآن در بنا‌های تاریخی قزوین
  • مرمت خانه‌های تاریخی اردبیل امسال تعیین تکلیف می‌شود
  • اجرای همخوانی قرآن در بناهای تاریخی قزوین
  • چهل و چهارمین دوره مسابقات بین المللی کشتی جام تختی در زنجان برگزار می شود
  • عمارت «شجاع‌السلطنه» بهار در دو قدمی تخریب
  • سد بزرگ ایران پر شد | هشدار مهم : از رودخانه فاصله بگیرید
  • شهرداری قزوین نگاه سلیقه‌ای نداشته باشد